29 септември – Световен ден на сърцето

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

IBAN - BG09CECB97901016981001

BIC  - CECBBGSF

ИМЕ НА БАНКАТА: ЦКБ -АД – клон гр.Силистра

ТИТУЛЯР  НА СМЕТКАТА - МБАЛ-СИЛИСТРА”АД, гр.Силистра, Ул.”Петър Мутафчиев” № 80

МОЛ - Д-р ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ СЛАВОВ

 

| Четвъртък, 29 Септември 2022 |

29 септември – Световен ден на сърцето

Всяка година на 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Основната цел на събитието е да информира хората по света за опасността от сърдечни заболявания, високата смъртност, до която водят те и за начините за превенция. В България Световният ден на сърцето се организира от Дружеството на кардиолозите в сътрудничество с БЧК.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите, почти 80 % от преждевременните смъртни случаи от инсулт и сърдечносъдови заболявания могат да бъдат избегнати чрез овладяване на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, висок прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Това което съветва д-р Васил Славов– изп.директор на „МБАЛ-Силистра“АД като лекар-кардиолог е че:

"Човек трябва да е физически активен, да е емоционално позитивен, трябва да живее като цяло природосъобразно. Трябва да се храни умерено, да не прекалява с някои храни, за които е известно, че повишават холестерола и по този начин ускоряват развитието на коронарната атеросклероза и преди всичко трябва да е внимателен и навреме да долавя най-леките симптоми, които подсказват, че нещо със сърцето не е наред. Защото и най-пълноценният начин на живот в една възраст се оказва недостатъчно. Един от начините да намалите риска от инфаркт е да засилите физическата си активност. В случай че имате опасения от развитие на сърдечен проблем, трябва да започнете диета за намаляване на излишните килограми, да откажете цигарите, както и да предприемете по-задълбочено изследване при специалист. Сред рисковите фактори, които водят до инфаркт, са наследственост, възраст над 50 години, затлъстяване, висок холестерол, който е сред основните причини за атеросклероза на кръвоносните съдове. Не са за подценяване безсънието, стресът, преумората, хронични заболявания на бъбреците, диабет“.

В днешния ден искам да честитя празника на моите колеги-кардиолози от силистренската болница - д-р Петя Чобанска; д-р Галина Вълкова; д-р Даринка Попова; д-р Георги Маждраков, д-р Георги Личев, работещите лекари – специализанти и целия екип от мед.сестри, санитари и друг персонал в Отделение по кардиология, без които то нямаше да съществува и да е на това високо ниво .

С респект и признателност към труда на всеки един от Вас ви пожелавам здраве, сили и оптимизъм, за да изпълняваме отговорно професията, за която сме призвани и която освен пълно себеотдаване, изисква от нас да обичаме това, което правим и да се стремим към най-доброто!

За всички хора с големи сърца! Честит празник!