• ул."Петър Мутафчиев" 80
  • mbalss@abv.bg
  • 086 / 818-446

Профилактиката е основната предпоставка хората да живеят по-дълго, по-пълноценно и по ,,далеко“ от болниците – заяви в интервю д-р Петя Чобанска, завеждащ отделение по Кардиология в МБАЛ – Силистра

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

IBAN - BG09CECB97901016981001

BIC  - CECBBGSF

ИМЕ НА БАНКАТА: ЦКБ -АД – клон гр.Силистра

ТИТУЛЯР  НА СМЕТКАТА - МБАЛ-СИЛИСТРА”АД, гр.Силистра, Ул.”Петър Мутафчиев” № 80

МОЛ - Д-р ДАНИЕЛА ДИМИТРОВА КОСТАДИНОВА

 


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJComments has a deprecated constructor in /home/mbalsilistrabg/new.mbal-silistra.bg/plugins/content/jcomments/jcomments.php on line 25
| Петък, 23 Октомври 2020 |

Профилактиката е основната предпоставка хората да живеят по-дълго, по-пълноценно и по ,,далеко“ от болниците – заяви в интервю д-р Петя Чобанска, завеждащ отделение по Кардиология в МБАЛ – Силистра

  1. Д-р Чобанска, по данни на НЗОК в Област Силистра има 2614 души, диспансеризирани с диагноза „Сърдечна недостатъчност" при личен лекар или кардиолог. Как се обгрижват тези пациенти? Колко често посещават личния си лекар, колко често се насочват към специалист? На колко годишни прегледа и изследвания имат право по НЗОК? Успявате ли да се координирате и работите добре с личните лекари за добро проследяване на тези болни?

Близо 64 милиона души в света са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, което я определя като глобална пандемия и причина № 1 за хоспитализация на хора на възраст над 65 години. Сърдечна недостатъчност е и една от водещите причини за смъртност в тази възрастова група, което налага диспансерно наблюдение от страна на личния лекар или кардиолог, това включва минимум два прегледа годишно, лабораторни и апаратни изследвания с цел проследяване и навременно лечение на това социално значимо заболяване. В нашия град взаимодействието между ОПЛ и специалистите кардиолози е много улеснено, и пациентите бързо получават необходимата грижа, било то в амбулаторни или болнични условия. Съвета, които отправяме към нашите пациенти е да се обръщат към лекуващите ги лекари винаги, когато усетят симптоми на влошаване и да споделят всяка промяна в състоянието си своевременно.

  1. Влошават ли често пациентите със сърдечна недостатъчност своето състояние? Пак по данни на НЗОК, за една година в Област Силистра по повод на СН са приети в болници 1600 души. На кои симптоми трябва да обърнат внимание, за да потърсят спешно своя кардиолог?

Това е състояние, в което постепенно сърцето не може да извършва своята дейност – да доставя нужния кислород на организма. Сърдечната недостатъчност се среща все по-често, защото с развитието на медицината ние успяваме да лекуваме голяма част от пациентите със сърдечни заболявания, но не успяваме да ги излекуваме. В резултат на това пациентите със сърдечна недостатъчност увеличават непрекъснато своя брой. Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, така че да задоволи потребности на организма. Причина за това нарушение най-често се дължи на увреждане на сърдечния мускул в резултат на недобро кръвоснабдяване - по статистически данни всеки пети преживял МИ до пет години развива сърдечна недостатъчност. Някои от най-разпространените симптоми и признаци на сърдечната недостатъчност се проявят като задух, отоци по краката и по- лесно настъпваща умора. За развитието на сърдечна недостатъчност допринасят заболявания като исхемична болест на сърцето, диабет, затлъстяване, миокарден инфаркт, тежко белодробно заболяване, сънна апнея, вирусни инфекции, прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и др.. Пациентите с тези здравословни проблеми са с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност и при обострянето на тези симптоми трябва спешно да потърсят лекуващия ги кардиолог. В някои случаи симптомите на сърдечна недостатъчност могат бързо да се влошат. Това се нарича остър епизод (пристъп) или остра сърдечна недостатъчност. Въпреки че може да се дължи на временно събитие и да не трае дълго, острата сърдечна недостатъчност изисква лекарска намеса. За съжаление немалка част от пациентите биват лекувани в болница по няколко пъти годишно. Добрата новина е, че в световната кардиология се налага становището, че ако не днес, то утре сърдечната недостатъчност ще бъде лечимо заболяване и затова допринасят новите технологии, които са и инструментални, и медикаментозни. В препоръките за лечение на сърдечна недостатъчност на Европейското и Американското дружества по кардиология, се наложи нова медикаментозна стратегия с лекарства за лечение на сърдечната недостатъчност. Тази стратегия удвоява възможността за подобрение на пациентите. Тя намалява, смъртността с 20% спрямо всичко постигнато досега, намалява и необходимостта от болнично лечение със същия процент спрямо досегашните резултати. Тази медикаментозна терапия се покрива от НЗОК и нейното стартиране може да започне както в болнични условия, така и в амбулаторната практика.

  1. Дружеството на кардиолозите в България излезе със статистика, че сърдечната недостатъчност е опасна колкото рака, но е подценявана от пациентите. Какви са Вашите впечатления?

За съжаление статистическите данни сочат, че сърдечна недостатъчност е втората по честота причина за смъртност в рамките на пет годишен период след поставяне на диагнозата. Тази негативна статистика поставя в по предна позиция само злокачествените заболявания на белия дроб и при мъжете, и при жените. Затова, ако са ви поставили тази диагноза, въпреки шока от новината знайте, че не сте сами. Медицината бележи сериозен напредък в тази област и хората със сърдечна недостатъчност могат да живеят почти като здравите, ако изпълняват стриктно препоръките на лекаря си.

  1.  Кое предизвиква Сърдечна недостатъчност и какъв начин на живот е необходимо да водим, за да я избегнем?

Появата на сърдечна недостатъчност е късен етап в развитието на сърдечно-съдовите заболявания, трудно се лекува и смъртността е висока. За да не се допусне нейната поява, трябва да се борим с причините. Най-честите са аретиалната хипертония, тютюнопушенето, високите стойности на холестерола, диабетът, наднорменото тегло, обездвижването, психо-емоционалния стрес. Човек трябва да се откаже от вредните навици, да има нормално кръвно налягане и тегло, да е физически активен. И тук ще си позволя да се обърна към пациентите -можете да направите някои неща, с които сами да си помогнете. Все пак сърдечна недостатъчност не е само ангажимент на лекаря ви - вие сами трябва да се споразумеете със заболяването как да съжителствате.

- Физическа активност. Всеки мускул реагира добре на натоварване - вашето сърце не прави изключение.

Обсъдете с лекаря си подходяща за вас програма за физическа активност. Междувременно слушайте тялото си - разпределете силите си и ако енергията ви е намаляла, починете си и не се напрягайте.

- Диета. Поискайте от лекаря съвети за здравословно хранене. Може да установите, че по-честото приемане на по-малки порции ви помага, тъй като преработването на малки количества храна натоварва по-малко тялото и сърцето.

- Сол. Внимавайте с количеството сол, което приемате. Знаем, че солта може да предизвика задържане на течности в тялото, което също натоварва сърцето. Опитайте се да избирате храни с ниско съдържание на сол.

- Тютюнопушене. Не пушете, ако ви е поставена диагноза сърдечна недостатъчност.

- Алкохол. Опитайте да се придържате към минимална консумация на алкохол. 

  1.  Кои са новостите в лечението на сърдечната недостатъчност? Имат ли българските пациенти лесен достъп до тези терапии?

Мисля, че обществото и организацията на здравеопазването в България са направили доста за пациентите със сърдечна недостатъчност. Имаме голям брой високоспециализирани кардиолози и твърдя, че те са много компетентни. Основните групи медикаменти и методи на лечение за удължаване живота на болния са реимбурсирани от НЗОК и достъпни за пациентите, навлизат и нови терапии, които намаляват хоспитализациите и подобряват качеството на живот на пациентите. За съжаление, появата на сърдечната недостатъчност е късен етап в развитието на сърдечните заболявания. Необходима е профилактика на причините, рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания. Не трябва да чакаме тя да се появи. Профилактиката е основната предпоставка хората да живеят по-дълго, по-пълноценно и по ,,далеко“ от болниците.

     6. От всички болници в Североизточна България, вашата има най-много специалисти-кардиолози на щат, включително и с две специалности. Прави впечатление, че базата е много модерна, в отделението е направен основен ремонт – разкажете повече - какво е направено, как са се подобрили условията за пациентите?

Нашия екип е съставен от 6 лекари, от които с придобита специалност кардиология 4, втора –вътрешни болести 5 и по ревматология 1 лекар. Двама специализанти, 15  медицински сестри.

През летния сезон на настоящата календарна година в Кардиологично отделение на МБАЛ Силистра приключи капитален ремонт, с което битовите условия и медицинското оборудване се подобриха, и отговарят на съвременните стандарти за отделение от трето ниво. Разполагаме с 30 болнични легла, от които   20 са ситуирани в 8 стаи, всяка със самостоятелен санитарен възел, а останалите 10 легла са в интензивния сектор. Изградихме нова сграда, в която ще се помещават на първия етаж ангиографската лаборатория, а на втория етаж интензивния сектор с 10 интензивни легла, оборудвани съгласно медицинския стандарт по кардиология.

       7. Бихте ли сподели ли какви са най-съвременните апаратни изследвания, които извършвате на вашите пациенти в отделението?

С помощта на съвременната апаратура която е на разположение, нашия екип има възможност за адекватна диагностична оценка на всеки пациент, постъпил за лечение в нашето отделение. На този етап отделението по Кардиология осигурява изпълнението на всички неинвазивни диагностични методи в Кардиологията при пациенти със сърдечно съдови заболявания. Разполагаме с Велоергометър, с Тредмил, с 3 ЕКГ холтермониториращи системи, с 24 часова холтермониторираща система за артериално налягане, с 2 ЕХОКГ апарата, монитори и мониторен модул към централна мониторна станция с възможност за контрол на ритъм, артериарно налягане и други хемодинамични параметри, синхронизирани дефибрилатори, сетове за временно пейсиране, перфузори, инфузомати, мобилен рентгенов апарат. За наша огромна радост имаме на разположение мобилен лабораторен апарат, с чиято помощ за броени минути с няколко капки кръв, непосредствено до леглото на болния можем да установим нивата на -NT-pro-BNP, който се явява ранен биомаркер за диагностициране на сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и систолна дисфункция. Благодарение на бързината на диагностициране и стартиране на терапия предоставяме на нашите пациенти адекватна грижа в тежките кризисни моменти. С помощта на съвременните апаратни изследвания нашият екип е готов да отговори на диагностичните и терапевтични нужди на пациенти от крайдунавска Добруджа.

  1.  Какви са плановете за развитието на отделението за предоставяне на още по-добра грижа за пациентите?

Приключихме изграждането на структура по кардиология от трето ниво. Предстои единствено промяна в разрешителното за дейност, което се издава от МЗ. Новата структура се характеризира със следната компетентност: лечение на сърдечно съдови заболявания, при които се прилагат инвазивни, интензивни, диагностични и терапевтични процедури, съобразно изискванията на стандарта по Кардиология.

Това е изключителна придобивка за града и областта, защото пациентите от област Силистра ще получат достъпна, своевременна диагностика и лечение.